سیمان پورتلند

  1. خانه
  2. chevron_right
  3. سیمان پورتلند

سیمان پرتلند نوع ۳۲۵-۱

این سیمان منطبق بر استاندارد ملی ایران به شماره ۳۸۹ تولید می شود و در کلیه سازه های بتنی مسلح و غیر مسلح ، پلها ، مخازن آب ، سیلوهای بتنی ، ملاتهای بنائی ، کف سازیها و ساخت قطعات بتنی معمولی مورد استفاده قرار می گیرد.

توجه : بهتر است از این سیمان در مواردی که نیاز به خواص ویژه دیگر سیمانها می باشد ، خصوصاً در محیطهای خورنده حاوی یونهای مهاجم بتن ، استفاده نشود.

سیمان پرتلند نوع ۴۲۵-۱

این سیمان طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۳۸۹ ISIRI ، تولید می شود که دارای مشخصات شیمیایی و فیزیکی سیمان ۳۲۵-۱ می باشد. لیکن دارای مقاومت فشار اولیه (۲ روزه) حداقل ۱۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و مقاومت نهایی (۲۸ روزه) حداقل ۴۲۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و حداکثر ۶۲۵ کیلو گرم بر سانتی متر مربع می باشد که یک سیمان زود سخت شونده محسوب شده و در کلیه سازه های بتنی مسلح و غیر مسلح که نیاز به مقاومت اولیه و نهایی بیشتر می باشد ، قابلیت کاربرد دارد. استفاده در بتنهای معمولی به شرح بیان شده بجای سیمان ۳۲۵-۱ ، کلیه ستونها ، سقفها ، دال پلها ، سازه هایی که نیاز به بازکردن سریع قالب است و بتن ریزی در هوای سرد ، زمینه های کاربرد این سیمان می باشد.

توجه : به سبب سخت شوندگی سریعتر ، بهتر است در مناطق گرمسیر که خطر افزایش دمای بتن به بیش از ۳۲ در جه سانتیگراد و بتن ریزی حجیم به بیش از ۱۵ درجه سانتیگراد وجود دارد ، مصرف سیمان ۴۲۵-۱ با احتیاط صورت پذیرد.

سیمان پرتلند نوع ۵۲۵-۱

سیمان پرتلند نوع ۵۲۵-۱ طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۳۸۹ ISIRI تولید و دارای مشخصات شیمیایی و فیزیکی همانند سیمان پرتلند نوع ۳۲۵-۱ می باشد ، لیکن دارای مقاومت فشاری اولیه (۲ روزه) حداقل ۲۰۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و مقاومت نهایی (۲۸ روزه) حداقل ۵۲۵ کیلوگرم بر سانتی متر مربع می باشد.

این سیمان برای ساخت سازه های بتنی که نیاز به قالب برداری و بارگزاری بتن سریع می باشد ، کاربرد داشته و علاوه بر قابلیت مصرف در بتن ریزی های معمولی ، دارای کاربرد ویژه برای بتن ریزی های معمولی و حجیم در هوای سرد که نیاز به حفظ دمای بتن بیش از ۵ درجه سانتیگراد است ، می باشد.

توجه : با توجه به سخت شوندگی سریع ، حرارت هیدراسیون تولید شده توسط این سیمان بیشتر بوده و لذا برای بتن ریزی های حجیم در فصل تابستان و هوای گرم توصیه نمی گردد و برای بتن ریزی های معمولی در هوای گرم نیز با رعایت حداکثر دمای بتن تا ۲۳ درجه سانتیگراد بهتر است با احتیاط مصرف شود.

سیمان پرتلند نوع ۲

طبق استاندارد ملی به شماره ۳۸۹ ISIRI تولید می گردد. سیمان پرتلند نوع ۲ برای ساخت بتن هایی که حرارت هیدراسیون متوسط در آنها ضروری بوده و حمله سولفاتها به آنها در حد متوسط باشد ، مورد استفاده قرار می گیرد . به سبب محدودیت فاز آلومینات وکمتر بودن فاز سه کلسیم سیلیکات در این سیمان ، که سبب ایجاد خواص ویژه فوق الذکر می شود ، مقاومت فشار اولیه و نهایی ملات استاندارد آن کمتر از سیمان پرتلند نوع ۱ است . این سیمان در کلیه سازه های بتنی قابل استفاده می باشد و در محیطهای آب و خاک که غلظت یون سولفات در حد متوسط ( طبق آئین نامه بتن ایران ” آبا ” ، برای شرایط محیطی متوسط در محیط آبی غلظت یون سولفات کمتر از ۱۲۰۰ppm و در محیط خاکی کمتر از ۵/. % می باشد) است ، کاربرد دارد. برای بتن ریزی در هوای نسبتاً گرم که خطر افزایش دمای بتن معمولی به بیش از ۳۲ درجه سانتیگراد و بتن حجیم به بیش از ۱۵ درجه سانتیگراد وجود دارد ، این سیمان کاربرد گسترده دارد.

توجه : برای استفاده در محیط های حاوی یون کلر و سولفات به طور همزمان و در محیط های حاوی غلظت های زیاد یون سولفات و همچنین بتن ریزی در هوای سرد مصرف این سیمان توصیه نمی شود.

سیمان پرتلند نوع ۳

این سیمان به عنوان سیمان پرتلند با مقاومت اولیه زیاد در استاندارد ملی ایران به شماره ۳۸۹ ISIRI تعریف می شود و در سازه هایی که نیاز به مقاومت اولیه زیاد دارند ، مورد استفاده قرار می گیرد .

طبق آئین نامه بتن ایران ( آبا ) ، استفاده از سیمان پرتلند نوع ۳ در بتن ریزی برای محیط های سرد ( طبق این آئین نامه محیط سرد به محیطی گفته می شود که متوسط درجه حرارت روزانه طی ۳ روز کمتر از ۵ درجه سانتیگراد و یا اینکه در یک نیم روز کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد ) توصیه شده است. همچنین این سیمان برای بتن ریزی در سازه هایی که نیاز به قالب برداری و بارگزاری سریع باشد ، دارای کاربرد ویژه است.

توجه : حرارت هیدراسیون سیمان نوع ۳ بیشتر از دیگر سیمانها بوده و لذا در محیط های گرم استفاده از آن برای بتن ریزیهای معمولی همراه با احتیاط بوده و برای بتن ریزی حجیم نیز توصیه نمی شود. هر چند مقاومت ۱ روزه و ۳ روزه زیاد یک الزام برای سیمان است ، لیکن نیازی به مقاومت ۲۸ روزه زیاد برای ملات استاندارد آن نیست.

سیمان پرتلند نوع ۴

با استاندارد ملی ایران به شماره ۳۸۹ ISIRI تولید می شود. این سیمان در شرایطی که ایجاد حرارت هیدراسیون کم در کوتاه و بلند مدت ( تا ۲۸ روز ) در بتن مورد نیاز باشد ، دارای کاربرد ویژه است. حرارت هیدراسیون ۷ روزه کمتر از ۶۰ Cal/gr و ۲۸ روزه کمتر از ۷۰ Cal/gr از الزامات سیمان نوع ۴ محسوب شده و از ویژگی منحصر بفرد آن است . این ویژگی زمینه کاربرد گسترده در کلیه بتن ریزی ها در هوای گرم و بتن ریزی حجیم در کلیه شرایط آب و هوایی را ایجاد می کند.

توجه : با توجه به نیاز کاهش سرعت هیدراسیون برای این سیمان ، مقاومت اولیه و نهایی آن کمتر از سیمان های پرتلند نوع ۱ ، ۲ و ۳ بوده و لذا برای سازه هایی که نیاز به مقاومت ۷ و ۲۸ روزه زیاد است ، دارای محدودیت کاربرد می باشد. همچنین اگر خطر کاهش دمای بتن به کمتر از ۵ درجه سانتیگراد وجود دارد ، بهتر است از سیمان نوع ۴ برای بتن ریزی استفاده نشود.

سیمان پرتلند نوع ۵

به سبب پائین بودن فاز آلومینات ( ۵ % < ) ، سیمان پرتلند نوع ۵ دارای مقاومت زیاد در برابر یون سولفات در محیط های آب و خاک می باشد. طبق آئین نامه بتن ایران ( آبا) ، در محیط های آبی سولفاتی شدید غلظت یون سولفات بیش از ۱۲۰۰ ppm و در محیط های خاکی سولفات شدید ، بیش از۵/۰ % ، وزنی خاک می باشد و لذا طبق این آئین نامه لازم است کلیه سازه های بتنی قرار گرفته در معرض آب و خاک ، با سیمان نوع ۵ ساخته شوند و در هر صورت برای محیط های سولفاتی بسیار شدید با غلظت سولفات بیش از ۲۵۰۰ ppm در آب و بیش از ۱ % در خاک حتماً از سیمان نوع ۵ استفاده گردد.

توجه : تحقیقات نشان داده است بتن سیمان نوع ۵ در برابر محیط های دارای کلر آسیب پذیر است و لذا اگر در محیط یون کلر همراه یون سولفات باشد ، کاربرد این سیمان باید با احتیاط انجام شود و آزمون های لازم قبلاً انجام پذیرد. حد مقاومت ۳ ، ۷ ، ۲۸ روزه برای این سیمان کمتر از سایر سیمان های پرتلند بوده و لذا برای سازه هایی که نیاز به مقاومتها های زیادتر باشد ، دارای محدودیت کاربرد است.

سیمان پرتلند پوزولانی

به منظور اصلاح برخی از خواص سیمان های پرتلند و دستیابی به مشخصات کاربردی گسترده تر ، طبق استاندارد ملی ایران به شماره ۳۴۳۲ ISIRI ، سیمان پرتلند پوزولانی حاوی حداکثر ۱۵% پوزولان طبیعی با کلینکر سیمان های پرتلند ( نوع ۱ ، ۲ و ۵ ) تولید می گردد. سیمانهای پرتلند پوزولانی علاوه بر داشتن مشخصات کاربردی کلینکر سیمان های مورد استفاده ، بسته به نوع و ویژگی پوزولان ، خواص منحصر بفردی در سازه های بتنی نشان می دهند. پائین تر بودن حرارت هیدراسیون اولیه و نهایی ، کاهش نفوذ پذیری بتن و ایجاد دوام بسیار زیاد در محیط های حاوی املاح خورنده ، جذب قلیایی های سیمان و قابلیت حفظ خواص بتن تازه در زمانهای طولانی تر ، از جمله خواص ویژه ای است که زمینه های کاربردی زیادی همچون استفاده گسترده در مناطق گرمسیری و بتن ریزی های حجیم ، استفاده همراه سنگدانه های واکنش زا با قلیایی ها ، استفاده در محیط های آبی و خاکی حاوی یونهای سولفات و کلر ، قابلیت حمل تا فواصل دورتر و در مجموع ایجاد دوام و پایایی بیشتر در بتن های مسلح و غیر مسلح را سبب می شود.

توجه : این سیمان به سبب داشتن سهم کمتر کلینکر نسبت به سیمان پرتلند مشابه ، دارای سخت شوندگی و گیرش اولیه طولانی تر بوده و لذا بهتر است قالب برداری و بارگزاری روی سازه های ساخته شده از آن ، پس از گذشت زمان بیشتری صورت پذیرد. همچنین به سبب جذب آب و کاهش روانی و افت اسلامپ ، بهتر است از آب بیشتر برای افزایش روانی بتن تازه این سیمان اجتناب و از مواد روانساز در مخلوط بتن استفاده شود.

فهرست